L’or alternativa al deute amb tipus cero

L’or no va funcionar com a actiu refugi al 2018, però després de despuntar amb una pujada del 18,3% en un any a l’alça com 2019, promet consolidar-se com a actiu segur en 2020, amb un creixent atractiu com a alternativa al deute. La tensió geopolítica entre els EUA i l’Iran amb la qual s’ha iniciat l’any ha servit per a impulsar a l’or amb força, fins als 1.600 dòlars per unça. Al desembre ja havia aconseguit una apreciació de 100 dòlars, a pesar que el risc va créixer de forma generalitzada amb el principi de pacte comercial entre Washington i Pequín.

El preu del metall preciós s’ha relaxat en els últims dies gràcies a que la tensió entre l’Iran i els EUA no ha anat a més. Els experts no preveuen una forta pujada per al preu de l’or en el curt termini, una vegada digerit l’efecte alcista que habitualment provoquen en el metall els episodis de tensió bèl·lica. Per al mitjà termini, no obstant això, les previsions apunten a una major pujada de l’or. Més enllà dels esdeveniments geopolítics que poden impulsar el seu valor –impredictibles i amb un efecte en la majoria de les ocasions passatger– hi ha diversos factors a favor de majors pujades a futur, com la proximitat del final del cicle econòmic, la major feblesa del dòlar, l’interès per comprar or dels bancs centrals de països emergents o l’absència de rendibilitat en el deute, que reforça el paper de l’or com a actiu segur amb el qual diversificar i protegir la cartera.

Partint que el creixement global comença a animar-se de cara als pròxims mesos, el potencial de l’or a curt termini sembla bastant limitat. A mitjà i llarg termini, el declivi en el creixement global i un dòlar més feble impulsaran la cerca de refugi i provocaran una alça de preus“, apunta Julius Baer, que estableix un preu objectiu a 12 mesos per a l’or de 1.600 dòlars l’unça. Citi és clarament alcista per a l’or en el mitjà termini, al qual situa en els 2.000 dòlars per unça entre 2021 i 2022. La seva previsió es fonamenta en les baixes rendibilitats del deute, les compres del metall preciós per part de bancs centrals de països emergents i en un dòlar més feble. Així, davant un horitzó en el qual no s’esperen alces de tipus als EUA a curt termini que serveixin per a apreciar el dòlar, els incentius per a protegir la inversió amb compres d’or són molt majors.

L’or és ja l’instrument amb risc zero que trien els bancs centrals, les grans fortunes i els sobirans asiàtics”, assenyalen des de la gestora britànica Merian, on afegeixen que “l’alça del preu de l’or és més un reflex de la possibilitat de tipus reals encara més negatius que d’un creixent risc militar“.

Des de Goldman Sachs insisteixen que el preu de l’or es veurà impulsat per la inquietud dels inversors davant la fi del cicle econòmic i la incertesa política, la qual cosa fa que “l’argument de la diversificació de la cartera de bons amb or sigui més fort que mai”.

En definitiva, segons assenyala el banc estatunidenc, el baix nivell dels tipus d’interès limita la capacitat dels bons d’apreciar-se en un entorn d’augment del risc. Així, Goldman Sachs preveu una apreciació anual per a l’or en els pròxims anys del 4,6%, superior a l’estimació del 2,3% per als bons dels EUA lligats a la inflació o del 1,79% per als treasuries. És més, l’entitat creu que en la pròxima recessió l’or pot oferir una major capacitat per a diversificar que els bons, especialment a Europa, on els tipus estan particularment baixos. “Durant la pròxima recessió, quan la por aconsegueixi màxims, l’or pot deixar de corelacionar-se amb els tipus i superar-los en rendibilitat“.

És per això que ara és un bon moment per la venda d’or i invertir en un altre lloc on el rendiment sigui més elevat i ràpid, a no ser que el propietari d’aquest material vulgui una inversió a mig-llarg termini i esperar un parell per realitzar la venda llavors.

Política de cookiesPolítica de cookiesPolítica de cookiesPolítica de cookiesPolítica de cookiesPolítica de cookiesPolítica de cookies

Política de privacitatPolítica de privacitatPolítica de privacitatPolítica de privacitatPolítica de privacitat

Termes i condicionsTermes i condicionsTermes i condicionsTermes i condicions