Com afecta el coronavirus a la nostra butxaca

La cancel·lació d’actes públics, tancament del petit comerç no alimentari, tancament de centre d’educació a tots els nivells, tancament d’actes culturals… a més s’ha afegit la suspensió de les Falles a València i la previsible cancel·lació de la Setmana Santa, el Jocs Olímpics, a la gran llista de cops econòmics que està provocant el coronavirus.

Són els molts exemples dels efectes del coronavirus que s’estan donant i estan colpejant a l’economia d’Espanya en tota la cara, els efectes de la qual es notaran en les butxaques dels ciutadans.

A curt termini, despeses per la cura de nens i les despeses de cancel·lació dels plans.

El Govern de coalició durant aquesta setmana ha previst un pla de xoc, aquestes mesures poden ser molt insuficients pel que ens vindrà damunt, per a poder lluitar contra l’impacte econòmic del coronavirus.

Aquestes mesures del Govern de coalició no han tingut molt en compte l’economia de les famílies espanyoles i, per tant, tots els efectes econòmics del coronavirus que van afectar directament les butxaques de les llars.

Les previsions sobre les conseqüències econòmiques del coronavirus en les llars espanyoles dependrà de la durada de l’alarma sanitària, alguna cosa que en aquests moments ningú sap o pot estimar.

Si la durada fora dels quinze dies previstos pel Govern afegits als primers quinze, els efectes se sentiran sobretot en la cancel·lació de viatges, hotels, bitllets d’avió, espectacles… perquè han hagut de cancel·lar els seus plans i les empreses han de reemborsar les quantitats pagades, ja que es tracta de circumstàncies de força major.

A mitjà termini, acomiadaments i reducció dels ingressos familiars.

Si s’allarga més d’un mes l’alerta sanitària, clarament en les llars espanyoles deixaràn de consumir certs productes.

Això provocaria un increment de l’estalvi disponible que no aportaria benefici a ningú i menys a aquells que tenen un petit comerç no alimentari o li hagin acomiadat per treballar en algun dels sectors que estan tancats per imposició que tindrien menys recursos i ho dedicarien als productes de primera necessitat.

Tenir menys recursos per a les famílies provocaria una pitjor situació econòmica que acabaria provocant més acomiadaments, i per als treballadors autònoms la pèrdua de gran part dels seus ingressos, la qual cosa faria perillar l’economia de la seva família.

D’altra banda, ens podem trobar les perdudes dels petits inversors per l’enfonsament de les borses a escala mundial, en aquests moments l’IBEX 35 ha perdut més del 15 per cent del seu valor.

És a dir, molts inversors petits tenen els seus estalvis en fons d’inversió o plans de pensions que tenen unes grans pèrdues, per la qual cosa, els estan aportant un gran empobriment, i això es trasllada a l’economia de la família.

El que és aconsellable és aguantar la situació d’alta volatilitat borsària com la que estem vivint en aquests moments i no precipitar-se a prendre decisions provocant un forat en els estalvis d’aquests petits inversors.

Si tenim fons d’inversions amb pèrdues, hem d’analitzar la situació.

En situacions de crisis com la que estem vivint amb el cop econòmic del coronavirus, les llars que tinguin en les seves arques estalvio i ho hagin separat al que dediquen per a viure, és a dir, imprevistos i necessitats com la que passen ara, poden passar millor aquesta situació a curt termini.

Serà necessari veure de quina manera la crisi pel coronavirus ens ha afectat en els nostres comptes familiars i repassar els diferents apartats del nostre pressupost familiar per a futures decisions.

Per a algunes famílies els aportaria un benefici i estalvi, ja que comportaria la cancel·lació de les vacances o la baixada de tipus d’interessos que comporta una baixada en el que paga de la quota de la hipoteca, per tant, eliminem despeses i projectes.

D’altra banda, es recomana evitar situacions que puguin portar a tenir un deute excessiu dins de l’àmbit familiar, és a dir, evitar acudir a crèdits i si l’hem de fer hem de comparar les diferents opcions disponibles.

Si s’allarga l’alerta sanitària, les famílies hauran de tibar dels seus estalvis a l’hora de realitzar compres futures i, per tant, tindran uns fons de contingències per a fer front qualsevol imprevist.

Però si els nostres diners l’hem invertit en fons d’inversió que han tingut grans pèrdues i ara el necessitem per a fer front a despeses provocades pels efectes del coronavirus, ens trobem que possiblement tindrem menys diners del que invertim, és a dir, menys diners estalviats.

En aquest cas hem de mantenir la calma, ja que si tenim la necessitat, ho hem de fer amb el cap bé fred, meditant i tenint en compte les diferents possibilitats que tenim. No hem d’entrar en cap mena de pànic, comprant moltes coses o venent inversions que ara mateix estan amb pèrdues.

La crisi del coronavirus o qualsevol altre de crisi que es pogués donar ens ha de donar la lliçó que hem d’entendre l’important que és dedicar un temps a tenir els comptes familiars en ordre.

Una opció molt real en aquests temps és la d’aprofitar i vendre tot allò que realment no fem servir, que no ens aporta valor familiar i que no en fem ús, d’aquesta manera alliberem espai a casa a més d’engruixir la nostra economia.

Les famílies es poden trobar amb despeses inesperades, en moments com aquests que l’economia familiar no és la millor i que els ingressos han disminuït considerablement, poden optar per opcions d’empenyorament per capitalitzar-se en un moment puntual aportant com a aval algun objecte de valor i poder fer front a aquestes despeses i posteriorment recuperar l’objecte tornant el capital sol·licitat més els interessos de l’operació.

Política de cookiesPolítica de cookiesPolítica de cookiesPolítica de cookiesPolítica de cookiesPolítica de cookiesPolítica de cookies

Política de privacitatPolítica de privacitatPolítica de privacitatPolítica de privacitatPolítica de privacitat

Termes i condicionsTermes i condicionsTermes i condicionsTermes i condicions